Foto: Archief Radio 2

Limburgse Milieukoepel verzet zich tegen tweede kabelbaan op waterplas van Terhills

De Limburgse Milieukoepel heeft forse bezwaren tegen een tweede kabelbaan op de waterplas van Terhills in Dilsen-Stokkem. De uitbater van de kabelbaan wil uitbreiden, maar volgens de Limburgse Milieukoepel druist dat in tegen afspraken over natuurbehoud en bescherming.

Het Terhills Cablepark is een waterskipiste waar je je aan een kabel kan laten voort trekken op een grote waterplas aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. De uitbater wil een tweede kabelpiste aanleggen in het water, maar dat ziet de Limburgse Milieukoepel niet zitten.

"Dan blijft er van de natuur in dit gebied niet veel meer over," klinkt het bij Dylan Elen. "Er is al een kabelbaan en er ligt een drijvend zonnepanelenpark."

Volgens de Limburgse Milieukoepel is de limiet bereikt en zou verdere uitbouw van recreatie op de plas de natuur te hard verstoren.

Algemene afspraken

Volgens de Limburgse Milieukoepel gaat de uitbreiding van recreatie op de waterplas in tegen algemene afspraken die gemaakt werden over het gebied.

"De plas is een verbinding over het water tussen groene zones in de Maasvallei en het Kempisch Plateau. Als alles wordt ingepalmd, is er van een natuurlijke verbinding geen sprake meer", zegt Elen.

Volgens de voorwaarden die de gemeente oplegt zou er wel een beschermwand aangelegd worden, zodat watervogels rust kunnen vinden achter de wand, maar ook dat vindt de koepelorganisatie niet logisch. "Die wand ligt vlak bij de aanlegsteiger. Er zal daar dus veel beweging en lawaai zijn en dat verstoort de oeverzwaluw."

Meest gelezen